sad-1603822_1920 (1)

Separationsangst hos hunde

Separationsangst er et meget kendt problem, som rigtig mange hundeejere stifter bekendtskab med. Det kan være utroligt frustrerende, hvis man har en hund der lider af separationsangst. Det skyldes at hunden ofte udvikler uønsket adfærd, som fx destruktiv adfærd og urenlighed.

De fleste hundeejere har et unikt og tæt bånd til deres hund, da hunde er flokdyr og nyder at være sammen med deres ejere. Der kan derfor nemt opstå problemer, når hunden skal være alene hjemme.

Hvad er separationsangst?

Mange hunde lider af sparationsangst i større eller mindre grad. Separationsangst hos hunde er en lidelse der resulterer i, at hunden bliver angst og reagerer uhensigtsmæssigt, når den er efterladt alene. Det er en lidelse, som er meget stressende og ubehagelig for hunden. Det kan være et stort problem for ejeren og er et forholdsvist almindeligt fænomen, især iblandt hvalpe og unghunde, men ses også hos hunde i alle aldre. Mange af symptomerne er de samme som ses ved andre alene hjemme problemer.

Hvad er symptomerne på separationsangst hos hunde?

  • Hunden klynker, gør eller hyler
  • Depression
  • Hunden tisser indenfor
  • Diarré pga. stress
  • Hunden har afføring indenfor
  • Nedsat aktivitetslyst
  • Hunden prøver at grave sig ud igennem døren
  • Hunden har destruktiv adfærd og ødelægger ting

Hvorfor får nogle hunde separationsangst?

Der findes flere forskellige meninger og holdninger til, hvorfor nogle hunde kommer til at lide af separationsangst. Nogle mennesker mener det skyldes miljøet. Dvs. ejerens tilknytning og behandling af hunden. Andre mener at det muligvis bliver grundlagt, når hvalpen er lille. Man ved ikke,hvor stor risikoen er for, at hunde udvikler separationsangst, men set ud fra adfærdsmæssige problemer, så er separationsangst en lidelse der er skyld i, at mange hunde bliver aflivet hvert år, fordi ejeren giver op.

Hvordan undgår jeg, at min hvalp kommer til at lide af separationsangst?

Det er altid bedst at læse på lektion inden hvalpen flytter ind. Som kommende hundeejer bør man gøre sig overvejelser omkring, hvordan man bedst muligt undgår, at den lille nye hvalp kommer til at lide af separationsangst. Begynd altid med at træne ”alene-hjemme-træning” i meget korte sekvenser over en lang periode, og ikke før den lille nye hvalp er faldet godt til i hjemmet.

Hjælpemidler: Hunde har en fantastisk lugtesans. Det er derfor en god idé at ligge et tæppe eller et stykke tøj (fx en t-shirt) som dufter af ejeren ned i hundesengen. Hvalpen/hunden forbinder duften med tryghed og vil føle sig mere rolig.

Et andet super godt hjælpemiddel til at skabe tryghed er en bamse som simulerer hjertelyd. En lille hvalp, har hele sit korte liv, ligget tæt op af sin mor og sine søskende. Den har kunnet føle deres hjerterytme, som har gjort den rolig og tryg. Denne bamse er super god til at forebygge separationsangst, men er også fantastisk god til hunde der allerede lider af separationsangst. Bamsen ligges i hundens seng, så hunden kan ligge sig op af den. Læs mere om bamsen her:
Millie Ellie – tryghed til din lille hvalp

Destruktiv adfærd: Mange af de ting der nævnt i artiklen, hjælper til at forebygge og ændre destruktiv adfærd. Er hunden først begyndt at bide bestemte steder i huset eller i ting, er det en god idé at bryde “den onde cirkel” med et bidestopmiddel, som sprayes på de udsatte steder i huset. Et af de bedste bidestopmidler på markedet er: Simple Solution Chew Stopper. Det er hverken skadeligt for hunden eller møbler, sko, vægge m.m

Lufteture: Sørg for at hunden er luftet godt af, så den kan holde sig, imens den er alene hjemme.

Aktivering giver ro: Sørg for at hunden er blevet aktiveret, så den er træt og har lyst til at hvile sig, imens den er alene hjemme. Det kan fx være en god idé at strø hundens morgenmad udover græsplænen, så den skal søge efter det. En anden løsning er, at fylde foderet i en aktivitetsbold, så hunden skal arbejde for at få det ud. Det giver god aktivering af mange forskellige sanser, som gør hunden træt bagefter.

Leg ingen vilde lege eller boldkast, lige inden hunden skal være alene hjemme. Det skyldes at hunden frigiver en masse adrenalin under disse lege. Adrenalinen gør, at hunden kommer helt op ”på dupperne” og det er bestemt ikke den bedste forudsætning for, at kunne slappe af imens den er alene hjemme, tværtimod!

Dæmpede signaler ved afgang og hjemkomst: Hunde læser deres ejere som en åben bog! De registrerer alle små som store signaler og forandringer. Lav ikke noget stort nummer ud af, at sige farvel til hunden, når du skal ud af døren. Det samme gælder, når du kommer hjem igen. På den måde signalerer du ro overfor hunden.

Blide baggrundslyde: Det kan være en god idé at lade radioen være tændt på en kanal der spiller roligt musik. Husk at hunde hører meget bedre end mennesket. Skru ned for lyden, så der kun er svag baggrundsmusik.

Alle hunde er forkellige og reagerer forskelligt

Det er vigtigt at huske på, at alle hvalpe og voksne hunde er forskellige. Nogle er mere følsomme end andre. Det er derfor meget vigtigt, at vænne hvalpen til nye ting i deres eget tempo. Dette gælder også, at være alene hjemme.

Vil du have mere information til din mail?

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder! Du vil løbende få meget mere information om kæledyr, hunde, katte og heste!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *