Orm Hos Kat

Orm hos kat

Orm hos kat er meget almindeligt, og stort set alle katte bliver smittet med orm på et tidspunkt i deres liv. Spolorm og bændelorm er de hyppigste type orme, som katte i Danmark bliver smittet med. Både bændelorm og spolorm lever i kattens tarmsystem, og kaldes derfor også for indvoldsorm.

Der findes flere typer orme end nævnt ovenfor som fx hageorm og piskeorm, men de er ikke så almindelige som spolorm og bændelorm. Derudover findes der orme som lever i andre dele at kattens krop end i tarmsystemet. Et eksempel er lungeorm. Vi kommer kun ind på spolorm og bændelorm i denne artikel, da det er de mest almindelige indvoldsorm hos katte.

Hvordan kan jeg vide, om min kat har orm?

Nogle typer orm kan ses i kattens afføring og opkast. Det er ikke altid, at ormene udskilles, og katten kan derfor godt have orm, selvom der ikke er noget at se i afføringen. Mange katteejere opdager, at deres kat har bændelorm ved, at se små bændelormeled i pelsen omkring anus. De er ca. 1 cm lange. De er flade og ligner små riskorn. Mange arter af orm kan ikke ses, men dyrlægen kan stille diagnosen ved, at undersøge kattens afføring under mikroskop. Dyrlægen kigger efter ormenes æg, som udskilles i afføringen. Æggene er så små, at de kun kan ses i mikroskop og ser forskellige ud, alt efter hvilken type orm, der er tale om.

Orm kan give forskellige symptomer og fysiske tegn hos katten:

 • Diarré
 • Dårlig trivsel
 • Svaghed
 • Blinkhindefremfald
 • Hoste
 • Tyk og rund mave
 • Kedelig, tør og glansløs pels
 • Katten er mere sulten end normalt, da ormene optager meget næring

 

Hvordan får min kat orm?

Smitte med orm sker ofte ved, at katten optager larver fra byttedyr i naturen. Det kan fx være fugle og mus. Katte kan i sjældne tilfælde blive smittet med spolorm ved at optage æg fra omgivelserne. Spolorm æg er meget modstandsdygtige og kan overleve i omgivelserne selvom de udsættes for kulde og varme. Voksne spolorm udskiller enormt mange æg.

Små killinger kan blive smittet igennem modermælken, når de dier. Det skyldes at spolormelarver kan vandre ud i den voksne kats væv og ligge i dvale. Spolorm laverne vågner op imens katten er drægtig og vandrer til mælkekirtlerne, hvor killingerne smittes igennem modermælken, når de dier.

Bændelormen sidder i kattens tyndtarm. Den er ofte 40-50 cm lang og udskiller små led, som er fyldt med bændelorm æg. Leddene ligner små flade riskorn og ses i kattens afføring eller pelsen omkring anus, halen eller kattens bagben. Bændelorm kan ikke smitte fra kat til kat. Den skal først igennem en mellemvært. Det sker fx ved, at en smittet kat udskiller de små led med afføringen, som er fyldt med æg. En mellemvært, som fx kan være en mus, fugl eller loppe, indtager disse æg. I mellemværten udvikler æggene sig til cyster. Katten smittes med bændelorm, når den spiser en mellemvært der indeholder disse cyster. Cysterne videreudvikler sig i katten og bliver til en bændelorm. Derfor siger man, at katten er slutværten for bændelormens udvikling. Smitten fra lopper kan ske, hvis katten selv har lopper. Katten kan nemt komme til, at indtage en eller flere lopper, når den gør sig ren ved at slikke på pelsen.

Hvordan behandler jeg orm hos min kat?

Ormemidler til kat er receptpligtige og fås igennem dyrlægen. Dyrlægen skal derfor have stillet en diagnose, før han/hun kan udskrive ormekur til katten. Der findes mange forskellige typer ormekure. Dyrlægen vælger ormekuren ud fra, hvilken type orm katten er smittet med og kattens vægt. Ormekure fås om:

 • Tabletform
 • Pastaform
 • ”Dryp i nakken”

Orm hos katte kan ofte behandles nemt og effektivt. Desværre er der ingen behandling der virker forebyggende, og katten kan derfor nemt få orm igen.

Kan jeg forebygge at min kat får orm?

Lopper er mellemvært til bændelorm, det er derfor en god idé, at behandle forebyggende imod lopper.

Hvornår skal jeg kontakte dyrlægen?

Ser du orm hos din kat, eller har du mistanke om orm, bør du kontakte din dyrlæge for at få stillet en diagnose, så katten kan blive behandlet. Ormeproblemer er allerstørst hos drægtige, diegivne og unge katte, men forekommer hos katte i alle aldre. Tag en snak med dyrlægen, hvis du har fået en killing som ikke har fået ormekur. Den kan være smittet med spolorm igennem modermælken.

Vil du have mere information til din mail?

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder! Du vil løbende få meget mere information om kæledyr, hunde, katte og heste!

1 thought on “Orm hos kat”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *