Omplaceringshunde

Omplaceringshunde

En omplaceringshund er en hund, der af en eller anden årsag er nødt til at skifte hjem. Omplaceringshunde kan komme fra internater, plejefamilier eller direkte fra private hjem. Der kan være mange årsager til, at en hund er nødt til at skifte hjem og mange hunde fungerer fint med, at få en ekstra chance i livet! Det er ikke altid muligt, at finde ud af hvilket liv en omplaceringshund har haft hos den tidligere ejer, og nogle omplaceringshunde har derfor en tungere bagage med end andre. Det kan derfor godt kræve, at der skal tages særlige hensyn i det nye hjem.

Hvorfor ender nogle hunde som omplaceringshunde?

Der kan være mange forskellige årsager til at hunde ender som omplaceringshunde. Det er en gammel skrøne, at det kun er hunde med adfærdsproblemer, som ender på internat. Nogle af årsagerne til, at en hund skal finde en ny familie kan skyldes:

 • Tidligere ejer er død, og ingen andre i familien ønsker at overtage hunden
 • Skilsmisse
 • Travlhed i familien, de føler derfor ikke, at der er tid til hunden
 • Adfærdsproblemer
 • Allergi overfor hundehår
 • Gadehunde fra andre lande, der er kommet til Danmark for at finde et nyt hjem
 • Familien skal flytte til en ny bolig, hvor der ikke må være hunde
 • Økonomi, ejer har ikke længere råd til at have hund

Redskaber til succes for omplacering

Herunder er listet nogle redskaber til hvordan man best muligt hjælper en omplaceringshund midst i processen bedst muligt:

 • Internater tester og evaluerer ofte hunden og dens personlighed for, at finde ud af, om den er egnet til at komme ud til en ny familie. Derudover finder de ud af om hunden har specielle behov, som der skal tages hensyn til i den nye familie.
 • Det er vigtigt for hunden, at opholdet på internatet eller i plejefamilien bliver så godt og trygt som muligt. Det er vigtigt, at hunden undgår stress, understimulering og udvikling af dårlige vaner.
 • Internaterne gør meget ud af, at finde det perfekte ”match” mellem hund og den nye ejer. Det vil sige, at de udvælger den nye familie ud fra hvilke behov hunden har. På den måde er der størst chance for, at hunden opnår et godt liv og ikke havner tilbage på internatet.
 • Uddannelse af nye ejere og opfølgning er vigtig, så eventuelle små problemer kan løses inden de udvikler sig til store problemer.

Fordele og ulemper ved omplaceringshunde

Racer: Det kan være svært at finde lige den race man ønsker sig. De fleste hunde der sidder ude på internaterne er blandingshunde. Skal det være en bestemt race, kan man kontakte specialklubben for denne race og høre, om der er nogle aktuelle omplaceringshunde.

Alder: Det er ofte unghunde og voksne hunde, der ender som omplaceringshunde. Det kan derfor være svært at få en hvalp. Når det er sagt, så er der mange fordele ved at få en voksen hund. Man slipper for hvalpetiden, hvor hvalpen er urenlig og bider i alt og alle. Samtidig kan man se, hvordan blandingshunden ender med at se ud som voksen (størrelse m.m) Det kan være svært at forudse hos blandingshvalpe.

Helbred: De fleste internathunde er helbredunderøgt og har de nødvendige vacciner. Mange er endda neutraliseret.

Træning: Mange omplaceringshunde er allerede renlige og har gennemgået grundtræning hos deres tidligere ejer. Andre er netop havnet som omplaceringshunde, fordi tidligere ejer ikke har orket træning. Det er vigtigt at huske på, at det aldrig er for sent at træne en hund.

Adfærd: Det kan være svært, at få oplysninger om hunden fra dens tidligere liv. Det er derfor ikke altid muligt at finde ud af, hvilket slags liv hunden har haft førhen.

Etik: Man har muligheden for, at give et levende væsen en ny chance i livet. Henter man hunden på et internat, er man med til at støtte en organisation der arbejder for øget dyrevelfærd.

Hvad kræver en omplaceringshund af en ny ejer?

Det er vigtigt, at den nye ejer får så mange informationer som muligt om hunden. På den måde har den nye ejer mulighed for, at tage hensyn til hundens behov og forebygge problemer. Ofte vil en omplaceringshund være mere rolig og stille de første par dage/uger, når den kommer ud til sin nye familie. Dette kaldes for ”honeymoon” perioden. Hunden har travlt med, at tilpasse sig og vænne sig til de nye omgivelser. Først når denne periode er slut, begynder hunden at vise sin personlighed. Det er ofte her, at hunden begynder at udtrykke sine frustrationer og det kan udvikle sig til problematisk adfærd som:

 • Urenlighed
 • Hyleri og gøen
 • Destruktiv adfærd
 • Opmærksomhedssøgende adfærd
 • Separationsangst
 • Foderaggression
 • Usikkerhed og utryghed
 • Bange for fremmede mennesker og hunde

Hvad kan den nye ejer gøre for, at undgå disse problemer?

Det er vigtigt med struktur i hverdagen. Struktur og rutiner forebygger ovenstående problemer. Selvom det kan være meget svært, er det en god idé, at ignorere opmærksomhedssøgende adfærd. Man bør i stedet sørge for en sund og social interaktion med hunden. Dette kan ske ved, at det er ejeren der opsøger kontakten til hunden fx igennem træning og aktiviteter. Derudover er det vigtigt, at belønne hensigtsmæssig adfærd og forebygge uønsket adfærd. Pres aldrig hunden ud i dårlige situationer, men hav tålmodighed og sørg for, at træne uvante situationer i hundens eget tempo.

Aktivering af hunden er ekstremt vigtigt. Her er det ikke kun motion der menes, endnu mere vigtigt er, at hunden får brugt sine sanser, så den føler en naturlig træthed og veltilpashed. Kun fantasien sætter grænser. Der findes en masse sjove aktiviteter, hvor hele familien kan være med.

Opstår der problemer i hjemmet, når hunden er alene hjemme, er det en god idé at begrænse området og sætte et kamera op. På den måde er det muligt for ejeren, at se hvilket adfærdsmønster hunden har, når den er alene hjemme. Dette giver muligheden for, at lave nogle ændringer. Ved at begrænse området, så hunden ikke kan være i hele huset, imens den er alene hjemme, begrænses omfanget af skader og destruktion. Et børnegitter er en god løsning, da hunden stadig kan se, hvad der sker inde på den anden side. Sørg for at hunden har noget solidt og holdbart legetøj som den gerne må tygge i.

Vil du have mere information til din mail?

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder! Du vil løbende få meget mere information om kæledyr, hunde, katte og heste!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *