Muk hos heste

De fleste hesteejere oplever på et eller andet tidspunkt, at deres hest får muk. Det er ofte hestens koder der bliver angrebet først. Derefter kan det hurtigt brede sig længere op af hestens ben, hvis det ikke bliver behandlet.

Hvad er muk hos heste?

Muk er en eksemlignende tilstand som kan være meget generende for hesten. Det kan være alt fra små områder af huden der er angrebet til store områder med væskende sår. Muk er en samlet betegnelse for infektion nederst på hestens ben. Infektionen er ofte forårsaget af svamp, mider eller dermatophilus congolensis, som er en bakterie. Muk kan være både tør og fugtig.

Hvorfor får heste muk?

Der kan være flere årsager til at heste får muk. Muk lever allerbedst i et fugtigt miljø, og er derfor ofte et problem i efteråret og foråret, når der er meget mudder på foldene. Det opstår ofte, når der sker en beskadigelse af overhuden. Dermed opstår der en ubalance i hudens naturlige forsvarsbarriere og der kan fx opstå overvækst af bestemte bakterier.

Hvad er symptomerne på muk?

Der er flere forskellige symptomer på muk, alt efter hvor hårdt angrebet hesten er. Dette er nogle af symptomerne der kan opstå ved mukangreb:

 • Små/store sår eller pustler
 • Skel eller skorpedannelse
 • Hudirritation i mindre eller større områder
 • Halthed
 • Hævelse
 • Rødme, varme og ømhed
 • Fugtig hud og pels i det angrebne område
 • Små knopper/buler i huden
 • Pelstab

Behandling af muk hos hest

Behandlingen afhænger meget af, hvor slemt angrebet hesten er af muk. Er det kun små områder som er angrebet, er KovaLine salve en af de mest effektive salver på markedet. Er det derimod større områder der er angrebet af muk, kræver det ofte dyrlægebehandling og receptpligtig medicin.

Det er vigtigt at rengøre hestens ben for mudder og snavs. Derefter skal huden/pelsen være tør inden salven smøres på.

Eksempel på muk ses på billedet herunder:

På det første billede ses en hest med muk. På det andet billede ses samme hest efter den er blevet behandlet med KovaLine Salve i 3 uger. Læs mere om salven ved at klikke på linket: KovaLine Salve

muk hos hest

Hvordan forebygges muk hos hest?

Det er selvfølgelig altid bedre at forebygge end at skulle behandle. Lige mht. muk kan det være næsten umuligt at undgå. Det er derfor en rigtig god idé at have salve liggende i striglekassen/staldskabet, så behandlingen kan påbegyndes så snart mukangrebet opdages. På den måde kan det ofte tages i opløbet, så det ikke kræver dyrlægebehandling. Derudover er der en række andre ting der er vigtige, når det handler om forebyggelse af muk:

 • God bokshygiejne dvs. at hesten står i rigeligt og tør strøelse for, at undgå et fugtigt miljø og bakterier omkring hestens ben.
 • Klip evt. langt hovskæg i de våde perioder som efterår og forår, da det holder på fugt og derfor giver god grobund for muk.
 • Skyl hestens ben når den kommer ind fra fold, hvis de er mudret.
 • Brug kun egne strigler og børster.

 

Alle heste kan få muk, men heste med lyse ben er ofte mere udsatte end andre heste.

Vil du have mere information til din mail?

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder! Du vil løbende få meget mere information om kæledyr, hunde, katte og heste!

1 thought on “Muk hos heste”

 1. Da min ganger fik muk for ca 3 år siden, startede jeg med atamon. Det bruger jeg hver dag, og siden har han ikke haft muk. Det er effektivt og billigt. Hilsen Susanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *