Kryptorkisme hos hunde

Kryptorkisme hos hunde

Hvad betyder kryptorkisme?

Ordet kryptorkisme betyder skjult testikel. Det er derfor kun hanhunde der kan være kryptorkide. Det vil sige, at den ene eller begge testikler ikke er faldet på plads ned i pungen. Ofte er begge testikler faldet ned i pungen når hanhunden er ca. 3-4 måneder gammel. Hos nogle hanhunde kan det tage lidt længere tid. Når hanhunden er 8 mdr. gammel, kan man konstatere om den er kryptorkid. Det er blandt andet en af grundene til, at nogle dyreklinikker indkalder til et ”unghundecheck” når hunden er 8 mdr. gammel.

Hvordan behandles kryptorkisme?

Det anbefales at en kryptorchid hund kastreres. En af grundene til dette er, at der er øget risiko for, at hunden får testikelkræft. En anden vigtig grund er, at tilstanden er arvelig. Ofte vil en kastration af en kryptochid hund blive mere omkostningsfuld end en almindelig kastration. Det skyldes, at det er et større og mere omfattende indgreb. Først skal dyrlægen lokalisere, hvor testiklen ligger i lyskekanalen eller bughulen, for derefter at fjerne den operativt derfra. Begge testikler fjernes.

Hvorfor bliver en hund kryptorkid?

Tilstanden er arvelig. Det betyder ikke nødvenligvis, at alle afkom bliver kryptorkide. Det kan godt springe flere generationer over.

I hvalpens fostertilstand bliver testiklerne udviklet fra nyrerne. Der går en vævsstreng fra bunden af pungen og ind i testiklerne. Denne vævsstreng kan udvikles forkert eller mangle. Dette kan forhindre testiklerne i at falde ned i pungen. Er det den kun den ene testikel der mangler, kaldes det unilateral kryptorkisme. Mangler begge testikler i pungen, kaldes det bilateral kryptorkisme. I de fleste tilfælde af kryptorkisme hos hunde, er det kun den ene testikel der mangler i pungen.

Hvordan er fremtiden for en kryptorchid hund?

Der er ingen gener senere i livet, hvis hunden bliver kastreret. Vælger ejeren derimod ikke, at lade den kryptorkide hund kastrere, kan der opstå sygdom som testikelkræft og andre komplikationer. Vævet som testiklen sidder fast i inde i bughulen kan sno sig. Det vil sige, at der ikke kommer nok blodforsyning. Dette er meget smertefuldt for hunden og kræver akut operation.

Har nogle hunderacer større tendens til at blive kryptorkide end andre?

Risikoen for kryptorkisme er størst hos de små racer eller blandinger af små racer.

Vil du have mere information til din mail?

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder! Du vil løbende få meget mere information om kæledyr, hunde, katte og heste!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *