Kattens drægtighed

Kattens drægtighed

Katten er bestemt en mangfoldig dyreart. Kattens drægtighed, fødsel og reproduktion har langt større variation sammenlignet med andre ramme rovdyr. Forholdene under kattens brunst har betydningen for varigheden af kattens drægtighed. Katten kommer faktisk i brunst en række af gange i løbet brunstsæsonen, hvor kattens æggeløsning først sker når katten parres eller stimuleres på en lignende måde. Derfor er varigheden af kattens brunstcyklus afhængig af om katten har parretsig og desuden om selve æggeløsningen har fundet sted. Dette har også betydning for om katten bliver drægtig og om hvor længe kattens unge dier. Hvis ikke katten har haft æggeløsning vil brunsten oftest komme med 16 til 20 dages intervaller. Men intervallerne kan variere fra 7 til 40 dage. Nogle katte har faktisk konstant brunst. Hvis katten har æggeløsning, men hvor den ikke bliver drægtig, vil den gå i brunst igen efter cirka 6 uger eller 30 til 75 dage.

Længden på kattens drægtighed

Normalt varer drægtighed hos katte fra 57 til 69 dage, men der er store variation og forskel blandt katteracer, hvor man har erfaret levedygtige katteunger efter drægtighed helt ned til 52 dage og op til 71 dage. Drægtigheden er desuden kortere hos store kuld sammenlignet med små kuld af katteunger.

Diagnose af kattens drægtighed

Et sted mellem anden og tredje drægtighedsuge ændrer kattens patter farve og form, fra at være helt blege til at de får en meget tydelig rosa rød farve. Patterne bliver desuden faster, større og mere struttende.

Katte kan føde killinger med forskellige fædre

Det er overhovedet ikke usædvanligt at katte føder killinger med forskellige fædre. Faktisk er det heller ikke usædvanligt hos hunde. Det er mere usædvanligt at katten bliver drægtig under drægtighed, men det sker.

Fosterdød hos katte

Det er ikke særligt meget undersøgt, hvor mange fostre, der dør hos katte, men man skønner, at det ligger fra 10 til 20 procent.

Vil du have mere information til din mail?

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder! Du vil løbende få meget mere information om kæledyr, hunde, katte og heste!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *