Hvordan bliver du din hunds leder?

Hvordan bliver du din hunds leder?

Hvis du skal være lederen over din hund, bliver du nødt til at forstå, hvad det betyder at være en flokleder i en hundeflok. Du skal forstå hierarkiet, der befinder sig blandt vilde hunde. Læs videre for at få en forståelse af, hvordan du bliver din hunds leder og ikke omvendt.

Alfaulven

Den hund eller ulv, der er øverst i hierarkiet i flokken, kaldes for en alfaulv eller alfahund eller floklederen. Lederen i flokken er det individ, der bestemmer, hvad der skal ske og hvornår det skal ske. Det eksempelvis floklederen hos vilde hunde eller vilde ulve, der bestemmer, hvornår der skal jages, hvornår der skal være sociale aktiviteter, hvornår der skal hviles og soves og så videre.

Floklederen er oftest en mage

Oftest vil floklederen være en mage. Derfor vil denne hund eller ulv ligeledes være den øverste i hierarkiet for tæverne. Endvidere vil det oftest være et par ældre hunde eller ulve, der er flokkens ledere, som med deres erfaring er kompetente til at lede flokken. De ældre hunde ved, hvad der skal til for at flokken kan overleve.

Floklederen er ikke nødvendigvis det stærkeste individ i flokken

Rigtigt mange tror, at det er den stærkeste ulv eller stærkeste hund, der er flokkens alfa. Tilfældet er dog, at det derimod oftest er den intelligente hund eller ulv. Det betyder ligeledes, at det ikke er igennem hård dominans, at floklederen bliver floklederen på.

Flere faktorer

Der er flere faktorer, der er afgørende for, om floklederen er egnet eller ej til at lede flokken. Floklederen skal i en eller anden grad være dominerende og være mental stærk, da floklederen skal kunne blive øverst i hierarkiet. Floklederen skal endvidere kunne holde ro på flokken. Hvis der dominanskampe, skal floklederen sørge for, at det aldrig udvikler sig til mere.

Floklederen løser ikke alle opgaver

Det er langtfra alle opgaver, som floklederen løser. Der vil være andre individer i gruppen, som tager sig af de enkelte opgaver. Nogle vil være gode til at jage, hvorimod andre vil være gode til noget andet. Det er floklederens opgave at uddelegere på sådan en måde, at det er de bedste til den enkelte opgave, der varetage den pågældende opgave.

Hvis floklederen udfordres

Hvis floklederen udfordres af en anden hund eller ulv, så skal floklederen klare sig selv. Blandt vilde og ulve, så bliver floklederens adfærd accepteret uanset hvad.

Hvad kan det bruges til?

Denne forståelse kan bidrage til at give dig en forståelse for, hvordan du bliver alfahunden. Du har nok allerede bemærket, at du ikke nødvendigvis er den stærkeste af dig og din hund, men alligevel så er du alfahunden. Det er du igennem din intelligens og mentale dominans. Det handler derfor om, at du opfører dig som flokkens leder.

Lavpraktiske råd til at være lederen

  • Du skal altid være afslappet, rolig og i god balance.
  • Du er altid konsekvent i krav og handlinger. Det gælder også selvom hunden modstrider sig dette.
  • Du skal kort og tydeligt vise, hvad hunden skal gøre.  Du må derfor ikke være tvetydig i dit kropssprog eller i dine kommandoer.
  • Du må ikke stresse, vise afmagt eller bliver hidsig, hvis hunden ikke lystrer eller har gjort noget forkert.
  • Du vender ryggen til din hund, for at ignorere den, når den plager eller tigger.
  • Du stiller krav til din hund. Det kan være igennem aktiviteter, lydighedstræning eller aktiveringslege.
  • Du forstår dig på hundeopdragelse, hundesprog og hundetræning og du tænker hurtigere end din hund.
  • Du viser selvsikkerhed og præger din hund på en sund måde, så din hund også bliver balanceret og selvsikker.
  • Du kan lære din hund at skelne mellem rigtigt og forkert.

 

Vil du have mere information til din mail?

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder! Du vil løbende få meget mere information om kæledyr, hunde, katte og heste!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *