Hundens Hjerte

Hundens hjerte

Hjertet er et hult organ som overvejende består af tværstribet muskulatur. Dets vægt udgør ca. 0,5 – 1 % af legemsvægten. På trods af dette, har hjertet et forbrug på ca. 10 % af organismens iltforbrug. Hjertet fungerer som en pumpe i det store og lille kredsløb. Her sørger det for, at pumpe blod rundt i kroppen.

Hjertets placering

Hjertet er placeret i brysthulen mellem 3. og 6. ribben, og er med et ligament fasthæftet til de sidste to tredjedele af brystbenet. Hjertet er fortil delvist dækket af lungerne. Resten af hjertet ligger udækket bag brystbenet.

Hjertets opbygning og funktion

Hjertet kan opdeles i to, henholdsvis højre og venstre halvdel. Ydermere er hver hjertehalvdel opdelt i to kamre. Højre halvdel består af højre forkammer og højre hjertekammer, imens venstre halvdel består af venstre forkammer og venstre hjertekammer.

De to hjertehalvdele er adskilt af en midt stillet skillevæg. Højre hjertehalvdel modtager venøst/afiltet blod fra det store kredsløb via store vener som udmunder i højre forkammer. Her løber blodet gennem hjerteklapperne ned til højre hjertekammer. Hjerteklapperne sidder mellem forkammer og hjertekammer i både højre og venstre side, to i venstre side og tre i højre side. Hjerteklappernes funktion er, at styre blodets passage i åbningerne mellem forkammer og hjertekammer. Blodet pumpes fra højre hjertekammer ud i det lille kredsløb (lungekredsløbet) her bliver blodet iltet og føres tilbage til hjertet. Fra venstre hjertekammer pumpes det iltede blod ud i det store kredsløb. Blodskredsløbets hovedfunktion er at transportere ilt, næring, hormoner mv. rundt til de forskellige celler i kroppen, og derudover bortskaffe affaldsstoffer. Musklen i venstre hjertekammer er betydeligt større end i højre. Årsagen til dette er, at den skal udføre et større arbejde for, at pumpe det iltede blod ud i det store kredsløb.

Hjertets nutritive blodforsyning

Hjertet har et stort behov for næring og ilt. Næringen kommer fra hjertets nutritive blodforsyning, dvs. det blod, som hjertet selv forsynes med og ikke det funktionelle blod, som hjertet pumper videre ud i kroppen. Den ernæringsrige blodforsyning ledes af kranspulsårerne. Der er to kranspulsårer som forsyner hver deres hjertehalvdel. Kranspulsårerne udspringer som de første sidegrene fra hovedpulsåren (aorta) og hører til det store kredsløb. Hjertet er derfor det organ der først får frisk iltet blod, når blodet ledes ud i kroppen.

Pas på hundens hjerte

Som alle ved, er det livsnødvendigt, at hjertet fungerer optimalt. Det er derfor vigtigt, at passe godt på hundens hjerte. Dette gøres ved korrekt ernæring indeholdende de vigtige omega 3 og omega 6 fedtsyrer. Derudover er motion meget vigtigt. Undgå at hunden bliver overvægtig, da det belaster hjertet og kan føre til en masse følgesygdomme.

Vil du have mere information til din mail?

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder! Du vil løbende få meget mere information om kæledyr, hunde, katte og heste!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *