Hundens historie

Hundens historie

Har du nogen sinde tænkt på, hvor hunden egentligt kommer fra? De fleste ved vidst godt, at hunden stammer fra ulven (på latinsk: Canis Lupus),  hvoraf ulven dateres tilbage til omkring 60 millioner år tilbage i tiden. Men hvornår dukkede hunden op?

Tidligere var der uenigheder

Tidligere har adfærdsforskere troet, at hunden nedstammede fra guldsjakalen, men i dag betragtes hunden som værende en underart til ulven. Det diskuteres stadigvæk, om hunden er opstået inden menneskets indflydelse eller om hunden er opstået i takt med at mennesket har adopteret hunden. Man ved dog, at hunden og ulven har haft indflydelse på hinandens gener, da de krydset hinanden gennem tiden.

Hundens oprindelse

Det er stadigvæk under diskussion, hvorvidt hunden blev tæmmet af mennesket eller ej. Uafhængig af denne diskussion, så har processen taget mange år og har været præget af mennesket indflydelse på en eller anden måde. Undersøgelser har desuden vist, at hunden separerede sig fra ulven som underart for omkring 135.000 år siden. Det betyder dog ikke, at hunden allerede dengang var tarm og var blevet til et husdyr.

Nyere undersøgelser viser: Ulven blev allerede tæmmet for 19.000 til 32.000 år siden

En undersøgelse i tidsskriftet Science viser, at ulven blev langttidligere en af del menneskets liv, end hvad der før kunne påvises igennem DNA-analyser. Derfor har hunden været en stor del af menneskets verden for rigtigt mange år, hvilket betyder, at mennesket har kunne præge hunden igennem kunstig selektion for rigtigt mange generationer.

Den moderne hund stammer fra en uddød ulverace

DNA-analyser viser, at den moderne hund er nært beslægtet med en uddød ulverace fra oldtiden sammenlignet med moderne ulveracer. Af samme årsag skal man passe på med at sammenligne moderne hunde og ulve for meget. For på trods af at de ligner meget hinanden og har en fælles fortid, så er det ved at være rigtigt mange generationer siden.

 

Vil du have mere information til din mail?

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder! Du vil løbende få meget mere information om kæledyr, hunde, katte og heste!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *