Hjertelungeorm

Hjertelungeorm hos hunde

Hjertelungeorm er meget udbredt i Danmark og ses specielt i området omkring København. Ormene fremkommer oftest hos unge hunde, men det er alle hunde, som kan blive ramt af hjertelungeorm. Hjertelungeorm kan være farligt for din hund. Derfor er det vigtigt, at du i disse måneder er opmærksom på din hund, således du kan behandle din hund, hvis din hund bliver smittet.

Symptomer på hjertelungeorm

For at kunne identificere, hvorvidt din hund har hjertelungeorm eller ej, skal du kunne kende til symptomerne på hjertelungeorm hos hunde. Det anbefales altid, at du opsøger egen dyrlæge, hvis du har mistanke om hjertelungeorm hos din hund. Symptomerne på hjertelungeorm er:

  • Træthed
  • Hoste
  • Generelle vejrtrækningsproblemer
  • Pusten
  • Nysen
  • Opkast
  • Nedsat appetit
  • Let feber

Hvordan diagnosticeres hjertelungeorm?

Dyrlægen vil undersøge, om din hund har hjertelungeorm via en prøve af din hunds afføring eller ved at tage en blodprøve. Lungeormen kan ikke findes i blodprøven, men ved at analysere 3 afføringsprøver fra hunden, der er taget på tre følgende dage. Da ormene ikke udskiller æg hver dag er det årsagen til, hvorfor der skal foretages prøver på flere dage. Hjertelungeormen findes ved en teknik, der kaldes for Baermann-metoden, hvor din dyrlæge undersøger prøven ved hjælp af et mikroskop. Et hurtigere svar opnås dog med blodprøven, hvor svaret allerede kan findes samme dag. Metoden til at diagnosticere hjertelungeorm vælges af din dyrlæge.

Hvordan spredes hjertelungeorm?

Det er snegle, der spreder hjertelungeormen i Danmark. Det gør sneglene ved at optage ormelarven fra afføringen. Hvis din hund spiser en snegl, der er smittet med hjertelungeorm, vil din hund dermed blive syg. På denne måde spredes hjertelungeorm blandt hunde. Sneglene kan være så små, at du ikke kan se dem med det blotte øje. Derfor kan det være rigtigt svært at undgå, at din hund bliver smittet.

Hvordan behandles hjertelungeorm?

Hjertelungeorm hos hunde behandles med en langvarig ormekur. Hvis hunden har været meget under angreb af ormen, skal hunden også behandles for de hjerte- og lungeproblemer som ormen har skabt. Hvis hunden behandles sent eller lider meget under angrebet, skal den blive indlagt og have ilt.

Hvad er en hjertelungeorm?

Hjertelungeormen er en parasit, som har en størrelse på cirka 1 centimeter. Det er ikke kun hunden, der er vært for hjertelungeormen. Det er ræven også. Hjertelungeormen opholder sig i luftrøret og bronkierne.

Hvor er risikoen størst for hjertelungeorm?

Hjertelungeorm er især udbredt på Sjælland og omkring Københavnsområdet. Men hjertelungeorm forekommer også i Jylland. Er der mange ræve og snegle i det område, hvor du bor, bør du være særligt opmærksom på hjertelungeorm hos din hund.

 

Vil du have mere information til din mail?

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder! Du vil løbende få meget mere information om kæledyr, hunde, katte og heste!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *