20 principper for bedre avling af hunde

20 avlsprincipper for bedre avling af hund

Raymon H. Oppenheimer nedskrev en masse avlsprincipper for at sikre sund og god avling af hunde. Oppenheimer døde i 80’erne og var en meget anerkendt opdrætter af Bull Terriere. Der er mange rundt omkring i verden, der følger Oppenheimers principper, når de avler hunde. Det er dog vigtigt at påpege, at principperne er ved at være af ældre dato. Siden dengang er der kommet mere og mere forskning til, som har givet indblik i, hvordan hundene udvikler sig.

Tænk langsigtet

Som opdrætter skal du tage ansvaret for hele populationen og ikke kun dit eget opdræt. Du skal tænke langsigtet, tage de hensyn til hundenes genetiske variation og på denne måde medvirke til en sund og bæredygtig hundepopulation. Eksempelvis øger indavl og linjeavl slægtskabet mellem hundeindividerne. Dette har vist mange positive sider, da indavl og linjeavl har været med til at danne de hunderacer, vi har i dag. Der forekommer derimod også negative konsekvenser af dette, da tæt avling også øger frekvensen af defekter med en enkelt recessiv arvegang. Dette kan resultere i øget risiko for fysiske og mentale defekter, samt dårligere immunforsvar, nedsat frugtbarhed og øget hvalpedødelighed. Hvis ikke du holder øje med racernes mangfoldighed kan det betyde, at det er nødvendigt at gøre brug af krydsning, hvor man tager et fremmed dyr ind i racen. For at undgå dårlig hundeavl, kan du læse Oppenheimers 20 avlsprincipper herunder.

Oppenheimers 20 avlsprincipper

 1. De dyr, som du har valgt at avle med, vil få indflydelse på avlingen mange år frem. Derfor skal du nøje overveje dit avlsdyr.
 2. Du vælger kun to hunde pr. generation, hvilket er årsagen til, at du kun skal vælge de bedste hunde. Du bør kun avle, hvis du forventer at afkommet vil være endnu bedre end begge forældre.
 3. Du skal være påpasselig med at bruge statistik indenfor mindre kuld, idet statistikker oftest er usikre på mindre antal af observationer.
 4. Du kan bruge stamtavlen som et redskab til at vise hundens dårlige og gode karaktertræk, som hunden med rimelig sandsynlighed vil nedarve. Stamtavlen er aldrig bedre end den hund, som den repræsenterer.
 5. Du bør avle efter en hel hund og ikke efter enkelte karaktertræk hos hunden.
 6. Kvalitet skabes på baggrund af et grundigt forarbejde, et klart mål for hvad du vil opnå med racen, tålmodigheden til at vente på de rigtige avlsdyr, en dygtig vurdering af hvad du har avlet og en veludformet avlsplan, der sigter minimum tre generationer frem.
 7. Fejl i skelettet er det sværeste at få avlet væk.
 8. Hvis ikke hunden videregiver sine kvalitet, skal den ikke benyttes i avlen.
 9. Vær påpasselig med at benytte out cross, da det kan medføre negative karakteristika som skal avles væk i senere generationer.
 10. Linjeavl er i høj grad et brugbart værktøj og den hurtigste måde til at avle en god type med positive karaktertræk, men det kan også resultere i nedarving af skjulte karaktertræk, som senere skal avles væk.
 11. Når du avler, så skaber du ikke. Det betyder, at resultatet er baseret på noget, der var der fra starten. Det kan have været skjult i generationer.
 12. Kuldsøskende til en avlehund er ikke nødvendigvis lige så gode at avle med.
 13. Du bør være ærlig overfor dig selv. Der findes ingen perfekte hunde. Der findes heller ingen perfekter avlshunde. Hvis du ikke kan se, hvilke fejl din avlsdyr har, er du ikke en kompetent nok arveler.
 14. Næste generation arver lige meget fra begge forældre. Derfor kan du ikke forvente at løse alle problemer i en generation.
 15. Hvis ikke den ringeste hvalp, i dit seneste kuld, ikke er bedre end den bedste hvalp i dit første kuld, så har du gjort ingen fremskridt i avlingen. Da bør dit seneste kuld være dit sidste kuld.
 16. Hvis ikke din bedste hvalp, i dit seneste kuld, er bedre end din bedste hvalp, i dit første kuld, så har du ikke gjort fremskridt i avlingen af racen. Da bør dit seneste kuld være dit sidste kuld.
 17. Du bør ikke vælge en avlshund ud fra det bedste eller værste den har avlet, men derimod bør du evaluere afkommet ud fra flertallet af egenskaber, der er produceret.
 18. Det er kombinationen af sundhed og funktion, der skaber kvalitet og ikke blot fjernelsen af fejl. Det er altid hele hunden, der tæller.
 19. Du bør ikke lade dine følelser styrer, hvilken hund, der er din avlshund. Det handler ikke, om hvem der ejer hunden, men om hunden er et godt avlsmateriale.
 20. Du bør ikke stille dig tilfreds med andet end det bedste. Derfor er det næstbedste heller ikke godt nok.

Vil du have mere information til din mail?

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder! Du vil løbende få meget mere information om kæledyr, hunde, katte og heste!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *